Over nanotechnologie

Is nanotechnologie iets nieuws?

Is nanotechnologie iets nieuws?

Hoewel wetenschappers jarenlang materie op nanoschaal hebben bestudeerd – in de natuurkunde en scheikunde – konden atomen en moleculen pas in de jaren tachtig worden gevisualiseerd en gemanipuleerd – vond IBM Zwitserland een nieuwe generatie microscopen uit. Dit opende de deur naar de systematische studie van nanomaterialen en het besef dat hun buitengewone eigenschappen kunnen worden gebruikt om innovatieve materialen en apparaten te bouwen. Natuurlijke nanomaterialen worden vaak gebruikt als inspiratie om innovatieve materialen te creëren! Wetenschappers beschouwen nanowetenschap niet als een revolutie, maar eerder als een evolutie van traditionele disciplines, maar nanotechnologie kan revolutionaire implicaties hebben voor onze samenleving in termen van toepassingen of hulpmiddelen.

Hoe kan nanotechnologie ons leven veranderen?

 In de afgelopen decennia heeft het gebruik van elektronische apparaten ons leven radicaal veranderd. Overweeg de evolutie van mobiele telefoons in de afgelopen 20 jaar. Nanotechnologie heeft een belangrijke rol gespeeld om deze apparaten steeds kleiner, efficiënter en veelzijdiger te maken. In de toekomst kunnen verschillende technologische innovaties ons leven veranderen, bijvoorbeeld:

Geneesmiddelen in omloop die extern geactiveerd en aangestuurd kunnen worden, waarmee gegevens kunnen worden verzameld en naar de arts kunnen worden gestuurd om behandeling (therapie) aan te passen

Geneesmiddel op nanoschaal dragers die kankercellen bestrijden. Oppervlakken en textiel die stikstofoxiden en andere rookgassen uit de stadslucht verwijderen.

'tatoeages' die zout en andere stofwisselingsproducten meten en atleten of diabetici waarschuwen

Geïntegreerde systemen voor het oogsten van energie (in textiel, schoenen, enz.) die zonne- en mechanische energie verzamelen om elektronische apparaten op te laden.
Flexibele en transparante zonnepanelen die geïntegreerd kunnen worden in ramen, tegels etc. en een hoog rendement hebben op het omzetten van zonne-energie.
Intelligente voedselverpakking met sensoren die bederf en besmetting detecteren en een volg-/communicatiesysteem heeft dat de fabrikant en detailhandelaar waarschuwt.